Hakkımızda

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), Mart 1940’ta İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği altında çalışmaya başlayan ilk alt kuruluştur. Birliğimiz sektörü, Türkiye genelindeki 6 farklı Genel Sekreterlik çatısı altında faaliyet göstermektedir. Sektör çoğunlukla işlenmiş tarım ürünlerini içermekle beraber Uluslararası Gıda Standartları ve Türk Gıda Kodeksi beklentilerini karşılayan bir üretim sürecine sahiptir.

Sektörümüz içerisinde başlıca hububat, bakliyat, şekerleme, değirmencilik ürünleri, yağlı tohumlar, kahve ürünleri, baharatlar vb. ürünleri bulunmaktadır. 2023 yılı için 13 milyar dolarlık ihracat hedefi koyan Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü TİM’in (Türkiye İhracatçılar Meclisi) sektörel sınıflandırmasına göre ihracat değerleri açısından tarım kategorisindeki en büyük alt sektör konumundadır. Sektörün en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünleri arasında pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, kakaolu mamuller, şeker ve şeker mamulleri, diğer gıda müstahzarları, bakliyat ürünleri, bitkisel yağlar ve hububat bulunmaktadır. 

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR)’nin ana faaliyeti Ticaret Bakanlığı tarafından tasarlanan ihracat prosedürü kural ve düzenlemelerini uygulamaktır. 

İHBİR’in başlıca görevleri arasında ihracatçıların yeni pazarlara ulaşmasına yardımcı olmak, yurtdışına ticaret heyetleri düzenleyerek üyelerini motive etmek ve yönlendirmek, Özel Nitelikli veya Stratejik Alım Heyeti Organizasyonları ile üyelerini potansiyel satın almacılar ile bir araya getirmek yer almaktadır.

İHBİR, kuruluşundan bu yana ISM, PRODEXPO, Sweets and Snacks EXPO, ALIMENTECC gibi dünyanın en prestijli fuarlarının Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu gerçekleştirmektedir.

Ayrıca İHBİR üye ihracatçılarını gelecekteki gelişmelere hazırlamak ve firmaların ihracatlarını artırmaya, ürünlerinin kalitesini yükseltmeye yardımcı olmak adına çalışmaktadır. Bu amaçla İHBİR, üye firmalarının markalaşma ve üretim çeşitliliğini artırmasında teşvik edici çalışma ve araştırma faaliyetleri düzenlemektedir. Ve son olarak İHBİR, ithalatçı ülkelerin talepleri doğrultusunda ihracatçılarımızı yönlendirerek, ihracatçılarımızın sektörel sorunlarını değerlendirerek ve T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından verilen görevleri yerine getirerek ihracatımızı artırmayı hedeflemektedir.

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Genel Sekreterliği, Türkiye’de faaliyet gösteren 14 genel sekreterlikten biridir. 

1940 yılında İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçı Birlikleri’nin kuruluşu ile faaliyetine başlayan İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İİB), Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. İstanbul İhracatçı Birlikleri çatısı altında yedi farklı sektörde faaliyet gösteren yedi birlik bulunmaktadır.

Bu Birlikler aşağıdaki gibidir:

  • İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği
  • İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği
  • İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği
  • İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği
  • İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği
  • İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği
  • Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği

İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin ana faaliyeti Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen ihracat kanun ve düzenlemelerini uygulamaktır. Ayrıca, Genel Sekreterlik, ihracatçılara yeni pazarlara ulaşmaları için yardımcı olmak, motive etmek ve yönlendirmek, ihracatçıları yeni gelişmelere hazırlamak ve satışlarını artırmanın yanı sıra ürünlerinin kalitesini yükseltmek için de hizmet vermektedir. Genel Sekreterliğin görev ve işlevlerinden bazıları, Türkiye’nin üretim ve ihracat potansiyelini ithalatçı ülkelerin gereklilikleriyle uyumlu hale getirmek amacıyla araştırma faaliyetleri düzenlemek, kurs ve seminerler organize etmek, yurtdışına ticari heyet-gezi düzenlemek, fuarlar düzenlemek ve katılım sağlamak, ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen diğer görevleri gerçekleştirmektir. Ayrıca Genel Sekreterlik, ticaret akımlarındaki değişiklikleri iletmekte ve ihracatçıları dış pazarlardaki güncel gelişmeler hakkında bilgilendirmektedir.

Genel Sekreterlik, hububat, bakliyat, şekerleme, konserve gıda ve deniz ürünleri, kağıt bazlı ambalaj malzemeleri, mobilya ve benzeri gibi ürünlerin ihracatı ile ilgilenen geniş üye firma yelpazesine sahiptir.

Genel Sekreterliğin temel görevlerinden biri uluslararası fuarlara, Türk firmalarının ulusal katılımını organize etmektir. Köln / Almanya’da ISM Uluslararası Şekerleme Fuarı, Chicago / ABD’de Sweets And Snacks Expo Şekerleme Fuarı, Moskova / Rusya Federasyonu’nda Prodexpo Fuarı, Guangzhou / Çin’deki CIFF Çin Uluslararası Mobilya Fuarı, Düsseldorf / Almanya’da PROWEIN Uluslararası Şarap ve Alkollü İçecekler Fuarı önümüzdeki yıl Genel Sekreterlik gündeminde yer alan organizasyonlardır.